Sumatra PDF 2.5.2 - Chương trình đọc file PDF, ePub, Mobi, DjVU nhỏ nhất

Tải về
Trang chủ Truy cập
Phiên bản 2.5.2
Phát hành 17/06/2014 05:42
Cập nhật 17/06/2014 12:42
Hệ điều hành Windows XP, Vista, 7, 8
Sử dụng Miễn phí
Lượt download 14
Đánh giá
1 sao2 sao3 sao4 sao5 sao
Xem thêm, , , , , , , , , ,

Giới thiệu Sumatra PDF

1

Sumatra PDF nhỏ gọn và hoạt động khá nhanh, nó chỉ chiếm khoảng vài MB dung lượng ổ cứng của bạn và 6MB bộ nhớ hệ thống khi đang hoạt động. Trong khi đó thì Acrobat Reader chiếm tới 30MB bộ nhớ RAM, vài chục MB bộ nhớ RAM sẽ chẳng thấm vào đâu với những hệ thống có từ 4 đến 6GB RAM nhưng nếu máy tính của bạn có ít RAM thì việc tiết kiệm thêm một chút RAM cũng có thể khiến hệ thống bớt “ì ạch” hơn.

Chính vì nhỏ gọn nên Sumatra PDF có rất ít tính năng tuy nhiên nó cũng cung cấp cho người dùng nhiều chế độ xem tập tin PDF như xem từng trang một, xem toàn màn hình hay xoay trang…Nếu tập tin PDF bạn đang xem có chứa một liên kết, bạn có thể bấm vào đó để mở ra trình duyệt web. Có một tính năng khá thú vị của Sumatra PDF là nó cung cấp một tùy chọn mở tập tin PDF với Acrobat Reader trong trường hợp tập tin PDF của bạn có yêu cầu những tính năng mà chỉ có Acrobat Reader hỗ trợ.

Nếu bạn hay xử dụng những chương trình chạy trực tiếp từ USB thì Sumatra PDF cũng có một phiên bản di động có thể chạy trực tiếp mà không cần cài đặt.

Cũng có rất nhiều phần mềm miễn phí khác dùng để đọc các tập tin PDF nhưng với Sumatra PDF rất nhỏ gọn và nhanh thì nó thực sự là một tùy chọn sáng giá cho người dùng.

Introduction of Sumatra PDF

Sumatra PDF is a slim, free, open-source PDF, DjVu, XPS, CBR, CBZ viewer for Windows. Sumatra has a minimalistic design. Simplicity has a higher priority than a lot of features. It's small and starts up very fast. Options are a little thin on the ground but SumatraPDF provides a very comfortable environment for reading PDFs and you can print documents without much hassle. You can take this over Acrobat any day for looking at eBooks.

It's designed for portable use: it's just one file with no external dependencies so you can easily run it from external USB drive. This classifies it as a portable application. As is characteristic of many portable applications, Sumatra takes up little disk space. It has a 5 MB setup file, compared to Adobe Reader's 50 MB, for Windows XP, Vista and 7.

Sumatra does not lock the PDF file. Without closing the PDF file a user can recompile the text document and generate a new PDF file and then press the R key to refresh the PDF document. Printing is achieved in Sumatra by transforming each pdf page into a bitmap image. This results in very large spool files and potentially slow printing on printers with little memory. Hyperlinks that are embedded in PDF documents are not active in Sumatra.

Sumatra is multilingual, with 20 community-contributed translations. Sumatra supports SyncTeX, a bidirectional method for synchronizing TeX source and PDF output produced by pdfTeX or XeTeX.

Sumatra PDF is distributed under GPLv2 license.

Sumatra PDF Portable is the lightweight Sumatra PDF packaged as a portable app, so you can view PDF files on the go. You can place it on your USB flash drive, iPod, portable hard drive or a CD and use it on any computer, without leaving any personal information behind.